Anmeldelse: CUMA GEAR Wood Gas Stove (WR8)

Vi lever i en moderne tid hvor vi har sprit og gasbrændere med på ture ud under åben himmel. Men det er ikke altid disse er med, enten fordi de fylder for meget eller vi ikke har mere brændsel. Det er her en Wood Gas Stove - eller oversat, en lille træovn kommer ind i billedet. Den fylder meget lidt og kræver kun lidt små kviste og grene som er tørre nok til at brænde.

Survivalstore.dk har den seneste tid sendt mig lidt nye produkter til test ude under åben himmel. Nu er turen kommet til CUMA GEAR Wood Gas Stove, model WR8.

CUMA GEAR Wood Gas Stowe kommer i en lille pose med snoreluk. Den er pakket meget tæt og er lige til at gå til. Den består af 4 dele, eller rettere 5 dele, men den sidste del, en lille skål lignede ting, følger også med. Det tog mig længe at forstå hvad den var til og til sidst måtte jeg kontakte Survivalstore.dk og spørge. Den har ingen funktion til selve brænderen blev jeg fortalt, men er tænkt som en reservebrænder til f.eks sprit. (Har producenten oplyst). Jeg valgte at lade den blive hjemme, da den ikke er en funktionsdel og rasler forfærdeligt da der ikke rigtig er plads til den kan ligge fast nogle steder i posen.

Selve samlingen af “ovnen” er lige til. Bunden hvor man ligger sit brændsel ned i skal ligge/hænge i den nederste del, så der kan komme luft op fra bunden. Resten sættes oven på hinanden og så er den klar til brug. Den passer til medium og større potter. En hang-pot som CUMA GEAR: TITANIUM HANG POT 750ML kan ikke stå stabilt nok, uden at vælte.

Nu er det tid til at finde noget brændsel som er egnet til ovnen. Der er ikke plads til større pinde, max 10cm lange. En god ide er, at samle noget birkebark og så tænde det og smide det i først, dernæst nogle tynde snittede pinde og så langsomt supplere med større kviste. Jeg valgte også nogle snittede pinde af fatwoord, så det rigtig kunne få fat. Der går dæleme ikke længe før ovnen brænder lystigt og for fuld knald som det ses her.

Det skal siges, at det er en god ide at have samlet en lille stak brændsel. Der er knald på den ovn og det brænder hurtigt. Men hvis det går ud, så er der masser af gløder og med lidt mere brændsel på og et par pust, så brænder det igen. Nu valgte jeg en mindre potte fra mit Trangia sæt med vand i, for at lave en pose Growers kaffe. Jeg havde ikke låg med, så måtte smide lidt ekstra brændsel i ovnen et par gange, men i løbet af godt 15 minutter kogte vandet. (Ca. en halv liter). Så husk et låg! ;)

Som det ses på billedet herover, så bliver CUMA GEAR Wood Gas Stove meget varm. I modsætning til Titanium som på CUMA GEAR: TITANIUM HANG POT 750ML, hurtigt køler af igen, så er denne brænder meget varm som det ses herover. Da jeg var på farten, havde jeg ikke tid til at vente på den blev kold igen, så jeg tog chancen og hældte vand på den efter brug. Det klarede den til top karakter og efter en kop kaffe, kunne den pakkes sammen igen. Lækkert!

Man kan stille spørgsmål ved alt.. Hvad skal man med en Wood Gas Stove når man har sprit, gas og multifuel brændere?
Nu er jeg af den opfattelse at man ikke skal stille spørgsmål til alt, for at få en videnskabelig forklaring, men i stedet nyde det når man er ude under åben himmel. Denne ovn er genial, da den fylder meget lidt, brænder rigtig meget og er nem at gå til for enhver.

Jeg synes det er hyggeligt, som når jeg laver bål. At man skal forberede sig lidt, finde brændsel og selv starte ild. Det er nemt at starte en gasbrænder, men med en Wood Gas Stove fra CUMA GEAR, får man samme oplevelse som med bålet. Du har selv startet det, det lugter af bål og det er naturoplevelse. Man kan altid, hvis man ved lidt om naturen, finde brændbare ting. Løber man tør for gas, sprit eller andet, ja så er man på den. Det er man ikke med sådan en Wood Gas Stove i oppakningen og moder natur som makker. Så er der altid mulighed for at få gang i madlavningen, en kop kaffe eller bare lidt at varme sig på under kontrollerede forhold.

Godt råd: Sørg for at rense jorden for blade, kviste og lignende og sæt så brænderen der. Der falder gløder ned på jorden og der bliver varmt. Så risikoen for at antænde området er tilstede. En plet jord og eventuelt en lille gravet rende rundt om, så kan den bruges overalt. Ild skal altid benyttes med omtanke.

Tak til Survivalstore.dk for at sende mig et eksemplar til test.

Score: 10/10 (Det er lige til, det er sjovt og den er super anvendelig)

Hvem er den for?
-
Bushcrafters, friluftsfolk som ønsker at arbejde mere old school i naturen frem for at bruge gas, sprit og multifuelbrændere.

Link: Survivalsstore.dk
Link: CUMA GEAR Wood Gas Stove WR8

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.

ANMELDELSE: CUMA GEAR: The Survivalist (Ildstål/Firesteel)

Ild har altid fascineret vi mennesker. Det er elementet som ikke kun giver os varme og mad, men også hygge. I takt med at mennesker i dag er begyndt at opleve naturen mere som modpol til en hektisk og til tider stresset hverdag, så bevæger vi os længere og længere ud i naturoplevelser.

De fleste vil nok mene at en naturoplevelse, især hvis det er med overnatning, ikke er det samme uden et knitrende bål og helt uundværligt hvis den står på pølser, snobrød eller større madlavning. Men for de fleste er det at starte et bål svært. Jeg har set mange familien kæmpe med avispapir og andet de troede lå tørt hen i skovbunden sammen med en æske tændstikker eller lighter. Tag ikke fejl, disse ting kan som oftest fænge og brænde, men det er med store anstrengelser og varer ikke lang tid. Det er her ildstålet (også kaldet firesteel) kommer ind i billedet.

Et ildstål producerer mange og meget varme gnister ved friktion, når der stryges ned langs stålet med et stykke metal eller bagsiden af en kniv med flad kant. De fås i et hav af varianter, men fælles for dem alle er, at de kan det samme. De traditionelle er dog ofte små og kan drille lidt ved håndtering, men det er der nu en løsning på.

CUMA GEAR: The Survivalist er et ildstål med en imponerende længde på 19.8 cm som også er markant tykkere end de traditionelle ildstål.

Ikke nok med at det holder ufatteligt længe, så har det også den fordel at det laver mange gnister på én gang, det er meget nemmere at håndtere og dermed letter det tændingen af ens brændsel. 

Jeg har haft mange ildstål gennem de sidste mange år og har en del liggende i mit outdoor grej, men som nævnt er størrelsen ofte for lille. Jeg anvender ofte Hestra Work Gloves når jeg arbejder med træ, kniv og økse eller når jeg starter mit bål. Her har de små ildstål en tendens til at forsvinde mellem hænderne, men dette er ikke tilfældet med CUMA GEAR ildstålet. Det er stort og nemt at holde fat i og grundet længden kan der trækkes en god portion gnister ned i ens startoptænding af birkebark, fatwood og kviste. Der går ikke mange stryg før de første flammer starter og så er det bare at bygge på stille og roligt.

Et ildstål er ikke rocket-science, men det er dæleme godt tænkt at lave et så stort som CUMA GEARS og det bliver hurtigt et hit at have med på turen. 

Med en pris på 199,- kr er det et must-have i rygsækken og jeg kan på det varmeste (varmeste... høhø) give det mine bedste anbefalinger. Nå ja, en anden ting, størrelsen gør også, at det ikke så nemt forsvinder væk i rygsækken. Lækkert!

Score: 10/10

Link: Survivalsstore.dk
Link: CUMA GEAR: The Survivalist Ildstål

ANMELDELSE: CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml

Hvad hulen er en hang pot?
Det er faktisk ret nemt, en potte som kan hænge, direkte oversat. ;)

Ofte når man er på tur i vildmarken eller naturen, er man afhængig af at kunne koge vand, enten til te og kaffe eller koge suppe eller andet mad.

Survivalstore.dk er begyndt at forhandle disse hang pots og var så venlige at sende mig et eksemplar til test, på min næste tur ud under åben himmel.

Det smarte ved en hang pot er, at den fylder meget lidt og den kan hænges indover et bål og dermed koge ens vand. Man er ikke afhængig af gas eller spritbrændere og da man i forvejen, ofte allerede har gang i et bål, så er det et ret lækkert tool at have med i rygsækken.

Hang pots kommer i mange varianter, men de senere år er de kommet på markedet i titanium. Det har gode fordele, hvor vægt er en af de vigtigste men også holdbarheden. En ekstra god ting er, at det bliver meget hurtigt kølet af igen, efter endt brug.

Sensommeren betyder køligere nætter og det er en oplagt mulighed for at tage CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml med ud på fototur en sensommeraften.. Hang potten leveres i en smart lille opbevaringspose, i skrigende orange. Første gang jeg så den tænkte jeg, hmm, okay… Men efter noget tid kunne jeg godt se logikken i det. Orange ting er gode i naturen, hvis man lægger dem fra sig, da de ikke bliver væk, så det giver mening.

Eneste anke jeg lige har med den stofpose er, at den er lavet af noget materiale som drysser forfærdeligt. Den pose bør nok revurderes i materialevalg. Snorelukket virker dog fint og gør at låget på hang potten faktisk presses nok ned, så det ikke rasler når man går med den i rygsækken.

Jeg fik klargjort til et bål og pakkede hang potten ud. Jeg drikker ofte kaffe eller te fra Growers Cup. Med sine 750ml er der rigelig plads i hang potten til sådan en pose. Der er sågar mål i den, så det bliver ikke nemmere. Efter at have fået bålet godt i gang, fik jeg lavet et hængesystem til at hænge hang potten over bålet. Ind over bålet med den, helt fyldt op - og så var det bare at vente.

Nu er alt relativt. Jo tættere hang potten er på flammerne, desto hurtigere koger vandet. Jeg havde den godt 25cm over mit bål. De 750ml kom i kog efter ca. 8-9 minutter. indrømmet, det er ikke en raket som min MSR Windboiler, men det er hellere ikke meningen. Min windboiler fylder og vejer mere og kræver gas og den kan ikke slow cook noget som helst, da den koger for fuld skrue hele tiden. Hang potten er egnet til hygge over bål, man kan nemt smide nogle nudler eller suppe i, uden at være bange for at det koger over.

Da jeg altid benytter Hestra Work Gloves, er det ikke noget problem at hælde vandet fra. Håndtagene på hang potten bliver varme, men det skyles primært mine flammer var for høje. Hvis man lader den hænge over et mindre bål går det bedre, men så tager det også lidt længere tid med at koge. Alternativt kan den også stå nede i gløderne.

Som nævnt indledningsvis, så taber den meget hurtigt varmen efter den er tømt og kan derfor hurtigt pakkes væk igen. Det er fedt!

Survivalstore.dk har her et solidt produkt med CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml. En fin makker at have med på turen ud under åben himmel, hvor man ikke har travlt men bare nyder turen og kaffen over bålet. Det er som nævnt et letvægtsprodukt i gedigen kvalitet. Prisen på 399,- er fair for et så godt produkt.

Tak til Survivalstore.dk for at sende mig et eksemplar til test.

Score: 9/10 (Posen som nævnt er ikke helt på højde med resten, men det er småting).

Link: Survivalsstore.dk
Link: CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.


ANMELDELSE: Gerber Bear Grylls Hachet (ØKSE)

De sidste par år har vi set en stigende interesse for Bear Grylls og ikke mindst samarbejdet med Gerber. Jeg har som friluftsmenneske altid brug for værktøj når jeg er i naturen, enten i form af en kniv, sav eller i dette tilfælde, en økse.

Gerber har lavet denne Hachet (mini økse) sammen med Bear Grylls og den tager vi her et nærmere kig på..

Som med alle de andre produkter i Bear Grylls line-up, så er denne Hatchet ingen undtagelse, den er bygget solidt og det er kram man har i hånden ved første indtryk. Forskellen mellem en Hatchet og en decideret økse er størrelsen, hvilket også sætter sine begrænsninger i brugen. Man kan godt kløve mindre stykker brænde, men så hellere ikke mere, dertil mangler den vægt.

Til almindelige opgaver hvor der skal snittes og hugges mindre grene m.v. er den fantastisk. Den er meget skarp fra fabrikken og grebet gør at man hele tiden føler sig sikker med den i hånden. En god solid gren som på billedet, kløves uden problemer i ét hug.

Udover at kunne kløve lidt mindre brændestykker, er den også markant bedre end en kniv, da arbejdet går meget lettere når større opgaver skal løses. Jeg har tidligere testet Gerber Bear Grylls Fine Ultimate Knife og den hører til i den tungere ende af knive, men hvor den enten må give op eller jeg giver op, der tager denne Hatchet snildt over og løser opgaven. En smart detalje er udskæringen som passer til pege og langefinger, hvilket gør at den også kan bruges til snitteopgaver. Genialt!

Grebet er også det klassiske for serien, gummi med udskæringen og orange farver. Man holder super godt om grebet og den orange farve er kun med til at den ikke pludseligt bliver væk, hvis man taber den i skovbunden. (For man lægger jo aldrig sit grej fra sig uden at vide hvor det er, vel?) :) Ydermere har Gerber lavet hovedet således, at man kan slå på det, hvis man har problemer med at kløve et stykke træ.

Alt i alt, så har Gerber og Bear Grylls igen ramt bredt. Det er dyre produkter, hvis man kigger på alternativer som ikke har Bear's signatur på produktet, men ikke desto mindre virker deres produkter og det samme gør sig også gældende for denne Hatchet. Jeg har haft fornøjelsen af min i et års tid og den har aldrig skuffet. Den fylder ikke mere end den snildt kan ligge i en rygsæk og den kommer også med en skede i kunststof med velcroluk og mulighed for at hænge i et bælte.

Står du og føler at din kniv ind i mellem kommer lidt til kort, så kan jeg klart anbefale at tage et kig på en Hatchet som denne her fra Gerber og Bear Grylls.

Score: 9/10 (Valuta for pengene, så længe man ikke forventer den er en rigtig svensk økse. Den kommer hurtigt til kort ved større opgaver.)

Link til: Gerber Gear / Bear Grylls

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.

ANMELDELSE: Gerber Bear Grylls Compact Scout Lommekniv

Lommekniv til 249,- kr - Go/No go?.. Vi tager et nærmere kig på denne lille sag..

Jeg indrømmer blankt, jeg har aldrig helt været lommeknivstypen.. Eller dog, jeg har altid haft en - du ved, den klassiske schweizerkniv fra Victorinox. (Det må være en mandeting). Jeg bruger den dog meget sjældent, da jeg synes den fylder for meget i lommen (jeg har endda to versioner..) og så er det primært når jeg skal bruge en af de smarte funktioner som kendetegner en schweizerkniv, selve kniven bruger jeg ikke meget, da den ikke kan låse bladet.

Hov hov! Låse bladet?.. Det er jo en ulovlighed vi her har med at gøre - og ja, det er korrekt. Knive må have en hvis længde, MEN bladet må ikke kunne låses, uanset længden. Om man så havde en 1 cm "lang" kniv, så ville den være ulovlig i henhold til knivloven, så snart bladet kan låses fast..! Underligt? Lidt, ik?..

Nå, men som sædvanen tro, så er vi nu over det formelle, altså den del som fortæller at man altså ikke må rende rundt på gader og stræder med denne her lommekniv fra Gerber Compact Scout, for DEN kan låse sit lille bitte knivblad. (PS: jeg bruger kun min i hjemmet og som altid, i skove og natur).

Men som sagt har jeg aldrig haft andet end schweizerknive (zzZzz) indtil for nyligt. Jeg var så heldig at få en lommekniv i gave - og jeg indrømmer blankt, at jeg er lidt imponeret. (Faktisk lidt meget..)

Kniven er i samme serie som jeg tidligere har anmeldt, nemlig Bear Grylls serien fra amerikanske Gerber. Jeg kan godt lide den serie af produkter, da de ligger godt i hånden grundet grebet og at de ikke er "commando sorte" og dermed hurtigt risikerer at forsvinde i skovbunden. Denne "Compact Scout" er ved første øjekast lidt af en øjenåbner, da den er MEGET mindre end jeg først troede (jævnfør produktbilleder) og den fylder hellere ikke meget i en mande hånd.

Som nævnt, så har den det "klassiske greb" som Bear Grylls har valgt, da det er godt at arbejde med trods våde hænder. (Det er dog ikke et gummigreb som på de store modeller men hård plast, så våde hænder er ikke anbefalet).  Der er et lille hul til montering af snor og lign. Bladet er serrated (savtakket) delvist og med fine edge fra midten og frem. Det er en kulfiber stålklinge som er rillet øverst til placering af tommelfingeren, til når man skal lave snitte arbejde f.eks.

Jeg har som den opmærksomme læser sikkert har bemærket, en større kniv fra Gerber, som jeg ikke syntes var "super skarp" ud af boksen. Lad mig med det samme slå fast, at denne Compact Scout er RASENDE skarp når den kommer fri af emballagen. Da det er en foldekniv, vil jeg anbefale at man er ekstra forsigtig når den lukkes i - og hvis den lånes til ud til en anden person, lige kommer med en mindre forsigtig advarsel først. Jeg er meget imponeret over skarpheden!

Det er også mit første møde med en kniv med "serrated" (savtakket) blad, udover min brødkniv. Det er noget jeg altid har været lidt skeptisk overfor på de større knive, men jeg må blankt erkende at hvis man skal skære snor, tovværk eller faldskærmsline, så er det med den del af bladet man skal bruge kan jeg godt afsløre.

Er den så de 249,- kr værd? Tja, nu var jeg jo så heldig at få den i gave men skulle jeg have en lille nem og skarp kniv til småbrug, så er mit svar et klart og tydeligt, ja!

Hvis man ikke vil være "ulovlig" og ikke har det vildt store behov for at skære eller snitte fint, ja så anbefaler jeg uden tøven, den klassiske schweizerkniv...(zzZzz)

Score: 10 / 10 (Fuld hus herfra, den er pengene værd - og skarp!)

Link til: Gerber Gear / Bear Grylls

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.