Anmeldelse: CUMA GEAR Wood Gas Stove (WR8)

Vi lever i en moderne tid hvor vi har sprit og gasbrændere med på ture ud under åben himmel. Men det er ikke altid disse er med, enten fordi de fylder for meget eller vi ikke har mere brændsel. Det er her en Wood Gas Stove - eller oversat, en lille træovn kommer ind i billedet. Den fylder meget lidt og kræver kun lidt små kviste og grene som er tørre nok til at brænde.

Survivalstore.dk har den seneste tid sendt mig lidt nye produkter til test ude under åben himmel. Nu er turen kommet til CUMA GEAR Wood Gas Stove, model WR8.

CUMA GEAR Wood Gas Stowe kommer i en lille pose med snoreluk. Den er pakket meget tæt og er lige til at gå til. Den består af 4 dele, eller rettere 5 dele, men den sidste del, en lille skål lignede ting, følger også med. Det tog mig længe at forstå hvad den var til og til sidst måtte jeg kontakte Survivalstore.dk og spørge. Den har ingen funktion til selve brænderen blev jeg fortalt, men er tænkt som en reservebrænder til f.eks sprit. (Har producenten oplyst). Jeg valgte at lade den blive hjemme, da den ikke er en funktionsdel og rasler forfærdeligt da der ikke rigtig er plads til den kan ligge fast nogle steder i posen.

Selve samlingen af “ovnen” er lige til. Bunden hvor man ligger sit brændsel ned i skal ligge/hænge i den nederste del, så der kan komme luft op fra bunden. Resten sættes oven på hinanden og så er den klar til brug. Den passer til medium og større potter. En hang-pot som CUMA GEAR: TITANIUM HANG POT 750ML kan ikke stå stabilt nok, uden at vælte.

Nu er det tid til at finde noget brændsel som er egnet til ovnen. Der er ikke plads til større pinde, max 10cm lange. En god ide er, at samle noget birkebark og så tænde det og smide det i først, dernæst nogle tynde snittede pinde og så langsomt supplere med større kviste. Jeg valgte også nogle snittede pinde af fatwoord, så det rigtig kunne få fat. Der går dæleme ikke længe før ovnen brænder lystigt og for fuld knald som det ses her.

Det skal siges, at det er en god ide at have samlet en lille stak brændsel. Der er knald på den ovn og det brænder hurtigt. Men hvis det går ud, så er der masser af gløder og med lidt mere brændsel på og et par pust, så brænder det igen. Nu valgte jeg en mindre potte fra mit Trangia sæt med vand i, for at lave en pose Growers kaffe. Jeg havde ikke låg med, så måtte smide lidt ekstra brændsel i ovnen et par gange, men i løbet af godt 15 minutter kogte vandet. (Ca. en halv liter). Så husk et låg! ;)

Som det ses på billedet herover, så bliver CUMA GEAR Wood Gas Stove meget varm. I modsætning til Titanium som på CUMA GEAR: TITANIUM HANG POT 750ML, hurtigt køler af igen, så er denne brænder meget varm som det ses herover. Da jeg var på farten, havde jeg ikke tid til at vente på den blev kold igen, så jeg tog chancen og hældte vand på den efter brug. Det klarede den til top karakter og efter en kop kaffe, kunne den pakkes sammen igen. Lækkert!

Man kan stille spørgsmål ved alt.. Hvad skal man med en Wood Gas Stove når man har sprit, gas og multifuel brændere?
Nu er jeg af den opfattelse at man ikke skal stille spørgsmål til alt, for at få en videnskabelig forklaring, men i stedet nyde det når man er ude under åben himmel. Denne ovn er genial, da den fylder meget lidt, brænder rigtig meget og er nem at gå til for enhver.

Jeg synes det er hyggeligt, som når jeg laver bål. At man skal forberede sig lidt, finde brændsel og selv starte ild. Det er nemt at starte en gasbrænder, men med en Wood Gas Stove fra CUMA GEAR, får man samme oplevelse som med bålet. Du har selv startet det, det lugter af bål og det er naturoplevelse. Man kan altid, hvis man ved lidt om naturen, finde brændbare ting. Løber man tør for gas, sprit eller andet, ja så er man på den. Det er man ikke med sådan en Wood Gas Stove i oppakningen og moder natur som makker. Så er der altid mulighed for at få gang i madlavningen, en kop kaffe eller bare lidt at varme sig på under kontrollerede forhold.

Godt råd: Sørg for at rense jorden for blade, kviste og lignende og sæt så brænderen der. Der falder gløder ned på jorden og der bliver varmt. Så risikoen for at antænde området er tilstede. En plet jord og eventuelt en lille gravet rende rundt om, så kan den bruges overalt. Ild skal altid benyttes med omtanke.

Tak til Survivalstore.dk for at sende mig et eksemplar til test.

Score: 10/10 (Det er lige til, det er sjovt og den er super anvendelig)

Hvem er den for?
-
Bushcrafters, friluftsfolk som ønsker at arbejde mere old school i naturen frem for at bruge gas, sprit og multifuelbrændere.

Link: Survivalsstore.dk
Link: CUMA GEAR Wood Gas Stove WR8

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.

ANMELDELSE: CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml

Hvad hulen er en hang pot?
Det er faktisk ret nemt, en potte som kan hænge, direkte oversat. ;)

Ofte når man er på tur i vildmarken eller naturen, er man afhængig af at kunne koge vand, enten til te og kaffe eller koge suppe eller andet mad.

Survivalstore.dk er begyndt at forhandle disse hang pots og var så venlige at sende mig et eksemplar til test, på min næste tur ud under åben himmel.

Det smarte ved en hang pot er, at den fylder meget lidt og den kan hænges indover et bål og dermed koge ens vand. Man er ikke afhængig af gas eller spritbrændere og da man i forvejen, ofte allerede har gang i et bål, så er det et ret lækkert tool at have med i rygsækken.

Hang pots kommer i mange varianter, men de senere år er de kommet på markedet i titanium. Det har gode fordele, hvor vægt er en af de vigtigste men også holdbarheden. En ekstra god ting er, at det bliver meget hurtigt kølet af igen, efter endt brug.

Sensommeren betyder køligere nætter og det er en oplagt mulighed for at tage CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml med ud på fototur en sensommeraften.. Hang potten leveres i en smart lille opbevaringspose, i skrigende orange. Første gang jeg så den tænkte jeg, hmm, okay… Men efter noget tid kunne jeg godt se logikken i det. Orange ting er gode i naturen, hvis man lægger dem fra sig, da de ikke bliver væk, så det giver mening.

Eneste anke jeg lige har med den stofpose er, at den er lavet af noget materiale som drysser forfærdeligt. Den pose bør nok revurderes i materialevalg. Snorelukket virker dog fint og gør at låget på hang potten faktisk presses nok ned, så det ikke rasler når man går med den i rygsækken.

Jeg fik klargjort til et bål og pakkede hang potten ud. Jeg drikker ofte kaffe eller te fra Growers Cup. Med sine 750ml er der rigelig plads i hang potten til sådan en pose. Der er sågar mål i den, så det bliver ikke nemmere. Efter at have fået bålet godt i gang, fik jeg lavet et hængesystem til at hænge hang potten over bålet. Ind over bålet med den, helt fyldt op - og så var det bare at vente.

Nu er alt relativt. Jo tættere hang potten er på flammerne, desto hurtigere koger vandet. Jeg havde den godt 25cm over mit bål. De 750ml kom i kog efter ca. 8-9 minutter. indrømmet, det er ikke en raket som min MSR Windboiler, men det er hellere ikke meningen. Min windboiler fylder og vejer mere og kræver gas og den kan ikke slow cook noget som helst, da den koger for fuld skrue hele tiden. Hang potten er egnet til hygge over bål, man kan nemt smide nogle nudler eller suppe i, uden at være bange for at det koger over.

Da jeg altid benytter Hestra Work Gloves, er det ikke noget problem at hælde vandet fra. Håndtagene på hang potten bliver varme, men det skyles primært mine flammer var for høje. Hvis man lader den hænge over et mindre bål går det bedre, men så tager det også lidt længere tid med at koge. Alternativt kan den også stå nede i gløderne.

Som nævnt indledningsvis, så taber den meget hurtigt varmen efter den er tømt og kan derfor hurtigt pakkes væk igen. Det er fedt!

Survivalstore.dk har her et solidt produkt med CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml. En fin makker at have med på turen ud under åben himmel, hvor man ikke har travlt men bare nyder turen og kaffen over bålet. Det er som nævnt et letvægtsprodukt i gedigen kvalitet. Prisen på 399,- er fair for et så godt produkt.

Tak til Survivalstore.dk for at sende mig et eksemplar til test.

Score: 9/10 (Posen som nævnt er ikke helt på højde med resten, men det er småting).

Link: Survivalsstore.dk
Link: CUMA GEAR: Titanium Hang Pot 750ml

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.


ANMELDELSE: Gerber Bear Grylls Foldesav

Gerber har efterhånden ikke den ting i deres sortiment som der ikke står Bear Grylls på - og denne gang er der hellere ingen undtagelse, vi skal se lidt på en foldesav. Det bliver i øvrigt min sidste grej anmeldelse af Gerber Bear Grylls Gear indtil videre, da jeg har mange nye og anderledes produkter på vej til til test.

Det er ofte således, at udemennesker som jeg selv ikke kun har brug for en kniv, eller rettere de af os som godt kan lide bushcrafting. Som jeg tidligere har nævnt, så følges kniv og økse rigtig godt sammen - og saven er ingen undtagelse. Nu tænker enkelte nok, "men en kniv og økse må da være rigeligt?". Ja, det troede jeg også en gang.. Kniven kan altid bruges, til at snitte, skære og hugge med. Øksen det samme men med større styrke og kraft. Saven er mere delikat og klarer de mere præcise opgaver, mere om det..

Kniv, økse og sav fra Gerber. Ingen undtagelse, de er alle skarpe og klar til kamp mod træet. Foldesaven er af den type som låses op ved at dreje på det lille hjul på siden og så skubbe bladet ud eller ind. Det virker fint, men er dog lidt klodset i forhold til andre typer på markedet. Saven er som både de store knive i serien og og deres hatchet, beklædt med et lækkert gummigreb.

En sav som denne fik jeg først øjnene op for i forbindelse med min stigende interesse indenfor bushcrafting. Bushcrafting er det simple friluftsliv hvor man laver alting selv af naturen. Man bestemmer selvfølgeligt selv hvor meget og hvor lidt man vil det, jeg bruger f.eks ikke flintesten til mit bål men har strygestål, det såkaldte firesteels, resten klarer jeg dog helt fra naturens side.

Man ved at knive og økser er fantastiske, men også grove i deres arbejde. Hvis man som jeg også er begyndt på, nemlig at snitte i træ, så er det rart at kunne lukke enderne på de stykker man vil bruge til at snitte en ske ud, nemlig ved at bruge saven. Dermed får man nogle lige endestykker og træet springer ikke som hvis man hugger i det med økse eller kniv. Det samme gør sig gældende når man laver andet træarbejde i en lejr, det er rart at kunne save enderne på træet lige i mange situationer.

Igen, igen, som med alle de andre produkter i Bear Grylls serien, så er foldesaven også super. Den er skarp og nem at holde fast. Jeg har ikke kun brugt min i forbindelse med udeliv og bushcrafting, men også hjemme i haven når der skulle tyndes ud i æbletræer m.m. Eneste anke jeg har omkring saven, er måden hvorpå den åbnes og så føles den lidt lidt blød i klingen, hvilket ind i mellem kan give lidt uro når man saver i grene.

Score: 7 ud af 10 (Rigtig fin sav i den vante Bear Grylls serie, men der findes bedre alternativer på markedet i samme prisleje.)

Link til: Gerber Gear / Bear Grylls

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.