Ole Condrup Photography | Explore /\ Inspire | Photography and Outdoor

Blog

ANMELDELSE: Fujinon XF100-400mmF4.5-5.6 R LM OIS WR

 Super-zooms er de seneste år blevet mere og mere populære. En af de mest populære er nok Canon 100-400mm med push/pull zoom funktion, et lækkert objektiv i Canon's professionelle L serie som har været fremme i mange år. Med tiden er Nikon, Sigma og Tamron også kommet med på super-zoom vognen og nu har Fujifilm også meldt deres ankomst i dette segment. Hvis du endnu ikke har hørt om Fujifilm X-trans kamera systemet og deres tilhørende Fujinon XF objektiver, så er du gået glip af noget fantastisk! Men fortvivl ikke, du får nu muligheden for at møde et af deres bedste, nemlig Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR. 

Til forskel fra andre, så anmelder jeg aldrig grej før, at jeg har haft det igennem alle de situationer og miljøer jeg oftest fotograferer. Jeg erhvervede mig dette objektiv tilbage i slutningen af februar 2016 og nu føler jeg mig klar til at fortælle om mine oplevelser og tanker omkring det.

Fujifilm har de seneste år taget et godt greb i fotoverdenen med deres X-trans sensor kameraer (X-Pro 1, X-Pro 2, X-T1, X-T10, X-T2) og med en rivende hast produceret rigtig mange lækre objektiver til denne serie. Da Fujifilm også gerne vil have fat i de professionelle - og seriøse fritidsfotografer, har de måtte producere objektiver som kan dække disse fotografers behov. Især hvis de skal fortsætte med at udfordre DSLR markedet - og ikke mindst, fuldformatsystemet. 

Som natur og landskabsfotograf er en tele ganske enkelt uundværlig for mig. Jeg bruger en tele til rigtig mange ting, fra at fotografere fugle, dyr eller detaljer i naturen - og ikke mindst til mine landskabsbilleder. I forbindelse med mit nuværende projekt om "Dansk Landbrug i billeder", har 100-400mm også vist sig perfekt til den opgave, da det ikke er muligt at rende fra den ene ende af en mark til den anden. Så til den typer billeder jeg laver, er en zoom en absolut nødvendighed - og i sær en zoom som også er skarp! 

Som jeg nævnte indledningsvis, så er super-zooms blevet meget populære. I dette segment konkurreres der på både pris og kvalitet. Canon har en 100-400mm, Nikon har både en 80-400mm og deres i 50.000 kr klassen, 200-400mm med fast blænde f/4.0. Senest er Tamron og Sigma også kommet med. Tamron kom på markedet med et 150-600mm objektiv, hvorefter Sigma annoncerede deres tilsvarende 150-600mm, men i hele to udgaver, sportsudgaven (S) som jeg tidligere har anmeldt og deres contemporary (C) udgave som skulle gå mere direkte head-to-head med Tamron på prisen. Som om det ikke var nok, så kom Nikon pludseligt med et 200-500mm objektiv med fast blænde f/5.0 som er mere i prisniveau med Tamron/Sigma, uden tvivl for at få endnu en del i det marked. 

Med alle disse producenter af super-zoom objektiver, så var og er det logiske valg for Fujifilm, at sende et tilsvarende objektiv ud på markedet. Men, her stopper lighederne så også hvis man spørger mig. Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR er intet mindre end et fremragende stykke ingeniørkunst - noget jegfaktisk kun har sagt om to objektiver indtil videre i mine mange år som fotograf. Det andet objektiv er Nikon AF-S NIKKOR 14-24MM F/2.8G ED.

Hvad mener jeg så med dette? Jo ser du, objektiver som de to jeg nævner, kræver utroligt meget for at fungere optimalt inde for hver deres felt - og det er derfor jeg mener ingeniørerne har ramt plet. Nikons 14-24mm er et full-frame objektiv som har ekstrem vidvinkel og som er meget lys stærkt på samme tid, men som også har vist sig rasende skarpt på alle brændvidder og blændetrin. Det samme er nøjagtigt hvad jeg oplever med Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR, det er et super stykke ingeniørarbejde af et super-zoom-objektiv, som leverer de mest fantastiske resultater, igen og igen.

Da Fujifilm annoncerede 100-400mm telen (tilsvarende 150-600mm på 35mm) var der mange sports og naturfotografer som fik øjnene op, inklusiv mig. Jeg var allerede på det tidspunkt skiftet til Fujifilms X system, men fotograferede med deres Fujinon XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS som på daværende tidspunkt var den længste tele i deres line-up. Desværre var den ikke var lang nok i brændvidden til optimal brug ude i naturen. Det endte desværre med at Fujifilm blev ved med at udsætte datoen for levering og flyttede igen deres 100-400mm på deres objektiv road-map. Der var megen snak om hvorfor de udsatte lanceringen og det siges at de vist ikke var tilfredse endnu - og at objektivet også skulle kunne fungere perfekt med en 1.4x telekonverter. (Jo, du læste rigtigt, telekonverter på en variabel zoom?? - mere om det senere..)

Der gik ikke længe før jeg skiftede tilbage til et Nikon D750 + Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sport, da jeg virkelig ønskede større fleksibilitet med mere zoom. Som du kan læse i mit review af Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM var jeg meget tilfreds med dette objektiv sammen med mit SLR kamera, men det var bare ikke Fujifilm og jeg fortsatte med at gå og drømme og håbe på en mere seriøs tele fra Fujifilm i nær fremtid.

_DSF5474-web-2048.jpg

Dagen kom og endeligt kom nyhederne og opdateringerne fra Fujifilm med hensyn til deres kommende 100-400mm. Tanken om at de ville lave en super-zoom med variabel blænde og med samme fantastiske skarphed og kvalitet som deres resterende objektiver, havde jeg kun kunne drømme om - men jeg var allerede tilbage i Fujiland oppe i hovedet og klar til at bestille. Forventningerne var tårnhøje. 

Rygter blev til fakta, leveringsdatoer blev bekræftet og jeg begyndte at sælge ud af de objektiver jeg ikke længere havde brug for. Jeg fik lagt en bestilling på Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR hos min lokale fotohandler - og som om det ikke kunne blive bedre og vildere, så smed Fujifilm i samme ombæring deres nye Fujinon Telekonverter XF1.4X TC WR ud på markedet. Jeg indrømmer dog at jeg var noget skeptisk. Det har altid været sådan, at telekonvertere kun bør - eller kan bruges på faste brændvidder eller zoom objektiver med stor blænde som f.eks 70-200 f/2.8, af hensyn til skarphed og hvor meget lys der kommer igennem. Jeg tænkte straks, at med 1.4x på 400mm f/5.6 ville jeg lande på blænde f/8.0, men da jeg samtidigt kender Fujifilms fantastiske håndtering af ISO støj på de høje værdier, var jeg ikke så bekymret for at skulle hæve dem ind i mellem, hvis lukketiden bliver for lav. Da der samtidigt var et introduktionstilbud på 100-400mm inklusiv telekonverter, så tænkte jeg, "pyt med det, jeg napper den sgu med..".

Dagen kom hvor jeg skulle ned til den lokale fotomand og hente objektivet og telekonverteren.. Nu havde jeg selvfølgelig læst og læst og set de YouTube videoer med previews der var hist og her på nettet, men det slår bare aldrig det at man selv står med det i hænderne.. Min første tanke var "wauw!". Objektivet vejede "intet" i forhold til mit Sigma 150-600mm Sport og fysisk var det på størrelse med et 70-200mm f/2.8 objektiv. Byggekvaliteten var i top og alt kørte bare som smurt! Jeg kunne næsten ikke vente med at komme ud i naturen med det objektiv! Telekonverteren er der ikke så megen teknik inden i, men kvaliteten er den velkendte Fujifilm kvalitet og den er faktisk tung, trods dens størrelse. En fin makker til Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR.

Det er som nævnt noget af en bedrift de har begået, Fujifilm. Jeg har tidligere ejet et Nikon 200-400mm f/4.0, et Sigma 150-600mm Sport - fotograferet med Tamron 150-600mm, Canon 100-400mm (den gamle) og Nikon 80-400mm (den nye). De har alle det til fælles, at de er rigtig gode super-zooms og man er slet ikke i tvivl om, at Nikon 200-400mm f/4.0 VR er det bedste af dem alle - det er trods alt et teleobjektiv i 50.000 kroners klassen, men det er stort og tungt!
Men hold så fast.. Ser man bort fra den faste blænde på f/4.0 gennem hele zoomområdet, så er Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR faktisk mindst lige så skarpt som mit Nikon 200-400mm f/4 præsterede, Jeg har aldrig oplevet noget så fantastisk i denne genre af objektiver! Fujifilm har virkeligt gjort sig umage med deres 100-400mm. Skarpheden er altid i top, byggekvaliteten er robust og vejrforseglingen helt på højde med de profesionelle objektiver fra de gamle SLR producenter. Fujifilm har vanen tro lavet en blændering (dog uden blændetal), der følger en tripod-collar med til montering på stativ og modlysblænden er nem at montere og låses let op igen. Der er sågar lavet en lille låge, så man kan komme til sit pol-filter og dreje det - det er dog langt sværere end man lige tror.. (Det er dog ikke Fujifilms skyld..)

Nu ved jeg godt at der uden tvivl sidder nogle hardcore Nikon og Canon fans som tænker, "hold nu op, sikken noget pjat han skriver". Skulle det være tilfældet, så er svaret, prøv selv et Fujifilm kamera og sæt så et Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR på - så tager vi snakken bagefter! ;)

Jeg var rigtig godt tilfreds med mit Sigma 150-600mm Sport. Det fungerede godt, det var solidt (og tungt) og det leverede gode billeder. Men, jeg måtte altid tænke på at de skulle rettes til og justeres i skarphed inden print.  Billederne havde bare aldrig helt den samme skarphed over sig som f.eks Nikon 200-400mm havde det. Det tog derfor også lidt tid før jeg rigtig fattede hvor skarp Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR rent faktisk er - og selv med XF 1.4X TC WR Tele konverteren er billederne skarpe! Nu har det for mig altid været sådan, at telekonvertere bør bruges til småfugle hvor man ikke kan komme tæt nok på og under lysforhold hvor man ikke skal op over ISO 3200 eller mere. Det vilde ved denne telekonverter er også, at man helt glemmer at den er monteret, med mindre man ser blænden i søgeren. Den trækker ikke nævneværdig skarphed fra og derfor lader jeg den ofte sidde på 80-90% af tiden, så god er den faktisk sammen med Fujinon XF100-400mm'eren !!! 

Rent teknisk har objektivet 21 linse elementer i 14 grupper, hvoraf der er 5 ekstra low dispertion (ED) og 1 ekstra super low dispertion (Super ED)(dispertion=spredning). Der er 9 afrundede blændelameller og det vejer 1375g ! Vi har altså her at gøre med en tele-zoom, som både håndterer lys og baggrundssløring (bokeh) på aller fornemmeste vis og som leverer meget skarpe resultater. Det er variabel blænde og det kan for nogle virke lidt skræmmende, men det bør det ikke. Som nævnt, så lander jeg på fast blænde f/8 ved brugt af telekonverter på 400mm(600mm) ellers er det blænde f/5.6.  Objektivet har en diameter på 77mm, hvilket gør det nemmere, hvis man som jeg også har et FUJINON XF16-55mm F2.8 R LM WR med samme diameter.

Som vist på billedet herover, så er der indstillinger til at sætte OIS on/off. Sætte blændevalg til auto eller manuelt, samt autofokus til at arbejde i hele området eller fra 5m til uendeligt. Sidstnævnte giver den hurtigste autofokus, men man bør altid være obs på om situationen pludseligt skifter, for så er det trættende ikke at kunne fokusere indenfor de 5 meter. Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR har også samtidigt fået tildelt det røde XF Zoom mærke som kendetegner profesionelle objektiver og som indtil nu, også er tildelt FUJINON XF16-55mm F2.8 R LM WR og FUJINON XF50-140mm F2.8 R LM OIS WR.

Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR har også som sine konkurrenter fået en masse fine betegnelser, LM, OIS og WR.
LM står for Linear Motor og er den motor som håndterer auto-fokus. OIS er Fujifilms svar på IS/VR som man kender fra Canon/Nikon og står for Optical Image Stabilization og sidst men ikke mindst, WR. WR er Weather Resistance. Sidstenævnte virker upåklageligt. Jeg har både haft mit objektiv ude i regnbyer og ikke mindst meget støvede miljøer, når jeg har fotograferet tre store mejetærskere på en mark på samme tid. Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR klarer også dette uden anmærkninger!

Performancemæssigt hersker der ingen tvivl om, at Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR ligger i top. Billederne herunder viser henholdsvis et taget uden telekonverter (Canada Gås) og et med  (Svane). EXIF data kan ses under hvert billede - og der er ikke tilføjet ekstra skarphed på nogle af billederne.

Kigger vi på detaljerigdom og skarphed, så kan det ses herunder, hvor billedet til venstre viser hele indholdet og billedet til højre viser et udsnit på 100%. Her er der hellere ikke tilføjet ekstra skarphed - og det er ovenikøbet taget i et støvet miljø. Billedet er uden telekonverter.

Nu findes der jo altid "pixel-peepers" som gerne ser alt videnskabeligt om som vil teste det meste til døde - og som nok sjældent kan blive helt tilfredse. Dem skal der også være plads til. Desværre hænger den virkelige verden yderst sjældent sammen med den slags test og observationer. Når jeg fotograferer fugle, store som små eller mejetærskere som i det viste tilfælde herover - ja sågar et landskab som herunder - så er der rigtig mange faktorer som ofte spiller ind.
Varmedis ses ofte på de lange brændvidder, det samme med dis, tåge eller støv. Den slags ting kan man selvfølgeligt undgå helt, men så bliver man nok begrænset en del i sin fotografering. For mig er skarphed super vigtigt, men jeg pixel-peeper aldrig, men kræver selvfølgeligt at grejet producerer skarpe billeder hver gang. Er et billede skarpt som udgangspunkt, så kan man altid justere det lidt ekstra, med kontraster, mere skarphed o.s.v.

Fujfilm X-T1. 138mm / ISO500 / f/8.0 / 1/300s

Jeg tilføjer dog yderst sjældent skarphed på mine Fujifilm filer og gør jeg det, så kan de sagtens tåle det uden at virke "over-sharpened". Som jeg tidligere har skrevet i denne anmeldelse, så synes jeg at Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR ligger på niveau med mit tidligere Nikon 200-400mm f/4 objektiv. Nu kan man jo så tænke, hvorfor give over 50.000 kr for et Nikon 200-400mm f/4, når man kan få et Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR til langt under det halve. 

Nikon objektivet har en fast blænde f/4, det er udviklet til fuldformat sensorer og disse to ting alene gør, at der kræves mere for at det kan performe så perfekt som muligt. Det er billigere at lave et zoom objektiv med variabel blænde og til en APS-C sensor. Når det er sagt, så kan Fujifilm altså bare noget med deres objektiver (og kameraer), men især deres objektiver er så fremragende at man bare elsker at fotografere med dem - og det gør sig i høj grad også gældende med Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR. Jeg elsker simpelthen at fotografere med det objektiv, hver gang! 

Fujfilm X-T1. 177mm / ISO400 / f/8.0 / 1/480s

Auto fokus er også rigtig god! Men som med de fleste super-zooms med variable blænde, vil man komme lidt til kort i ny og næ. Nu hævder jeg godt nok at skarpheden er på niveau med Nikon 200-400mm f/4, men taler vi auto-fokus, ja så får Fujifilm altså høvl! (men igen.. Et objektiv i 50.000 kr klassen med fast blænde gennem hele zoom-området, det skal også have et autofokussystem som sparker bagdel.)
Jeg anvender Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR på et Fujifilm X-T1 kamerahus. Det er et særdeles glimrende kamera, men det er ikke optimalt når jeg skal følge fugle i flugt. Men med det nye Fujifilm X-T2 på vej ud på markedet som har et helt nyt fokussystem, så vil det ændre sig markant og det ser jeg meget frem til.

UPDATE 2017: Jeg har sidenhen opgraderet til X-T2 og det er et perfect-match-in-heaven med 100-400mm. De spiller fantastisk godt sammen med X-T2's uovertrufne autofokus og trackingsystem! Der er en verden til forskel fra X-T1 til X-T2 med 100-400m.


Hvem er dette objektiv så egentligt rettet i mod? Med det som jeg laver med det, så kan man jo godt tænke, alting? Men, hvis man er til koncert, presse og portrætfotografering, så vil det være mere fordelagtigt at vælge et FUJINON LENS XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR. Er man derimod meget interesseret i fugle og dyreliv eller motorsport, så vil man elske Fujinon XF100-400MMF4.5-5.6 R LM OIS WR for dets alsidighed og generelle performance. Det er helt fantastisk så meget kvalitet Fujifilm har formået at klemme ind i den størrelse uden at gå på kompromis. Nå ja, man kan selvfølgeligt også bruge det til landskabsfotografering som jeg ofte bruger det til..

Score: 10/10

Det bliver simpelthen ikke bedre, hvis man er Fujifilm-shooter og ønsker mest mulig brændvidde, pakket ind i den bedste kvalitet og med en top skarphed!


Obs: Alle produkt og eksempelbilleder i artiklen er mine egne.  Der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er alle underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag. Billederne af mig er fotograferet af Lars Hjortø - www.larshjortoe.dk