Ole Condrup Photography | Explore /\ Inspire | Photography and Outdoor

Blog

ANMELDELSE: Manfrotto 055CXPRO4 (STATIV) + 468MGQ6 (STATIVHOVED)

Efter mange år med Manfrotto i fotorygsækken er tiden kommet til et review af et par af deres nyeste tiltag i rækken af mange lækre stativer og stativ hoveder. Manfrotto MT 055CXPRO4 & 468MGQ6 Hydrostatic Ball Head + Q6 Top Lock Quick Release (Oversat til, Hydrostatisk Kuglehoved med Q6 kameraplade med hurtig åbning..) - eller som det rent faktisk er, Manfrotto's første "Arca Swiss" kompatible kuglehoved.. Yes!

Jeg har brugt et Manfrotto 055PROB Aluminium stativ de sidste 8-9 år med et 468MGRC4 Hydrostatisk Kuglehoved og med stor succes. Men de seneste år har ønsket om at tage skiftet til et kulfiberstativ fyldt mere og mere - og gerne et 4 sektioners, da det er mere fleksibelt ved placering i naturen. 4 sektioners fylder også mindre pakket sammen, når det skal sidde på rygsækken. Som sagt, så gjort..!

Jeg fik sat mit gamle velholdte og stadigvæk velfungerende Manfrotto stativ og hoved til salg - og gik så på jagt efter et nyt. Nu har jeg altid haft det sådan med stativer og stativ hoveder, at det er en langtidsinvestering, så jeg ville ikke kaste mig ud i det og købe det første jeg faldt over. Jeg har altid brugt 055 serien, så den var oplagt at få igen, jeg kiggede dog kortvarigt på 190 serien, men den bliver for lav til min højde. Manfrotto har skiftet design siden jeg købte mit gamle stativ og i dag hedder stativerne "055 New Series" og "190 New Series", de har også fået lidt mere rød farve i designet. (LINK)

Det første som springer en i øjnene på 055CXPRO4 stativet, er de nye "Quick Power Lock", de er nydesignede og virker først lidt "omvendte" i funktion, men de er hurtige og åbne og lukke -  og de spænder rigtig godt fast. (Men de kan også klemme fingrene ind i mellem..)

Nu var mit gamle 055 stativ et af de allerførste i serien, så jeg havde ikke fornøjelsen af at have den smarte patenteret midtersøjle, som nemt kan trækkes op og sættes på tværs, typisk til brug ved makrofotografering. Jeg har dog set og oplevet systemet og til min store glæde har Manfrotto valgt at arbejde videre på det design - og endnu engang, gjort det nemmere for brugeren at arbejde med. Nu er midtersøjlen udstyret med en stor rød knap i bunden, som aktiverer låsen, det er nemt, det er hurtigt - og det er super stabilt.

Som om det ikke var nok, så har Manfrotto lavet endnu en lille geni streg. Man har nu mulighed for at montere en såkaldt Flexible Arm (eller kort, flex arm) på selve stativet, lige under stativhovedet.

Hvad hulen skal man så med det, tænker du måske? Det var også min første tanke, men efter at have ejet stativet nogle måneder og haft det mere og mere udendørs, så slog det mig.. Hvis man som jeg kan lide at fotografere makro - og netop fotograferer lavt som vist før, så får man med "flex armen" nu mulighed for at montere en LED lampe til opblødning af skyggerne.

Men det stopper ikke her, der er også mulighed for at montere "clamps" (klemmer), så man kan have en lille reflektor siddende, enten som opspejling eller skygge. Du kan se monteringen herunder: (LINK) (LINK)

Alt i alt, så synes jeg at Manfrotto har lavet et fremragende stativ - og ikke mindst, et som dækker de behov jeg har brug for i min fotografering:

  • Lav vægt, kulfiber -vs- aluminium.
  • Fleksibelt i forhold til positionering med de 4 sektioner -vs- 3 sektioner.
  • Stabilt med det nye Quick Power Lock system.
  • Lavt i forhold til transport, 4 sektioner fylder mindre end 3 sektioner.
  • Udvidelsesmuligheder med Easy Link systemet.
  • Mere behageligt at arbejde med i kulde end aluminium.

Nu kan et spejlreflekskamera ikke fungere uden et objektiv og det samme gør sig gældende med mit stativ, det er ikke meget værd andet end mine rosende ord, uden et stativ hoved at arbejde med..

Se, nu vil begejstringen ingen ende tage om et øjeblik, men lad mig først introducere det.. Manfrotto 468MGQ6..!

I forhold til mit gamle stativhoved 468MGRC4, så er der faktisk ikke sket noget vildt i designet - og dog.. Manfrotto har altid lavet deres egne kameraplader til deres egne stativ hoveder. Det er nogle glimrende kameraplader, men som nogen måske ved, så bruger de fleste naturfotografer i dag et system som er baseret på Arca Swiss standarden - "Arca hva' forn' en'?"..

Arca Swiss er et system der gør, at man nemt kan montere kamera og objektiv på stativ hovedet. Det er mere sikkert og langt hurtigere end de traditionelle låsemekanismer - hvilket er meget rart og anvendeligt når man har med store tunge teler (3kg +) at gøre. Arca Swiss er designet således, at pladen glider ind under to slidser og låses med en skrue.

Nu har Manfrotto endeligt, lanceret sådan et stativhoved!!! YES!!!

Se, det smarte ved Arca Swiss standarden er, at hvis man har udskiftet hele objektiv foden på ens objektiv, så passer det på ALLE Arca Swiss kompatible stativ hoveder! Fordelen er også, at når man løsner skruen til kamerapladen, så falder kamera og objektivet ikke bare af, men holdes fortsat fast af en lille pal, indtil man trykker på den røde låseknap. På grund af designet med en slidse i hver side, kan man netop have meget tunge objektiver siddende uden at bekymre sig for om de kan falde af.

Udover denne fantastiske nyhed fra Manfrotto, så er der ikke nogen forskel mellem mit gamle 468MGRC4 hoved og det nye 468MGQ6, altså udover navnet.. De er begge i den hydrostatiske familie af stativ hoveder og de fungerer perfekt!

For de som ikke har hørt om hydrostatiske kuglehoveder, så er det en teknologi der gør, at man selv kan bestemme friktionen, altså hvor meget eller hvor lidt, kuglen skal spændes på det store drejehjul. Teknikken bag hydrostatisk kuglehoved betyder også, at når først man har spændt kuglen (helt uden anstrengelser), så låses den utrolig kraftigt og intet kan skubbe eller trække den ud af stillingen igen. Et system som er rettet mod tungere udstyr.

Men, er der overhovedet noget negativt at skrive om? Jo, lidt..

To ting eller rettere en, da den anden er individuel, nemlig prisen. Det er ikke nogen hemmelighed, men kulfiber stativer er rasende dyre - og det samme er hydrostatiske kuglehoveder. Når det er sagt, så startede jeg også med at skrive, at det er en langtidsinvestering for mig. Så hvis vi tager udgangspunkt i at mit sidste stativ og stativhoved blev hos mig i godt 9 år, så er det ikke mange penge pr. år - slet ikke set i forhold til kameraer og hvor hurtigt de taber værdi. Det er selvfølgelig klart, at hvis man ikke har behovet, så kan mindre også gøre det. Men for mit vedkommende, så bruger jeg mit stativ stort set hver gang jeg fotograferer - og det bliver til rigtig mange timer om året.

Nå jo, det "negative". Jeg er ikke super begejstret for selve kamerapladen.  Den har kun én skrue og det påvirker stabiliteten ved brug af tunge objektiver, hvilket kan få den til at løsne sig og så glider objektiv foden langsomt skævt på selve pladen. Her kunne man godt have sat en lille pal/stift eller nummer to skrue, så det blev i positionen. De fleste stativ fødder har mere end et hul, jeg har 3 skruehuller på min 150-600mm tele som vejer 3kg. Det er lidt fjollet, da stativ hoveder som disse, netop retter sig mod tungt udstyr. Det er dog ikke værre, end at man køber en helt ny fod (f.eks Kirk eller Really RIght Stuff) og monterer, men det er en ekstra udgift.

Når alt dette er sagt, så har Manfrotto lavet deres bedste stativ til dato - og endeligt opdateret deres bedste stativ hoved til Arca Swiss standarden. Et stativ og stativ hoved som jeg på det varmeste kan anbefale, hvis ens behov er til kulfiber og hydrostatisk kugle.

Score: 9.5 / 10 (Kamera pladen trækker som sagt lidt ned.)

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.