Ole Condrup Photography | Explore /\ Inspire | Photography and Outdoor

Blog

ANMELDELSE: Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM SPORT

Jeg har nu ejet et eksemplar af Sigma's nye - og meget populære tele-zoom, 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sport i nogle måneder. Faktisk var der så lang ventetid på Sports udgaven, at jeg skyndte mig at bestille et eksemplar så snart det var muligt. Deres Contemporary version er den udgave som skal gå "head-to-head" med Tamron 150-600mm rent prismæssigt.

Det er som sagt, "Sport" versionen jeg tester her med Nikon Mount. Sport versus Contemporary får man bedre byggekvalitet, vejrforsegling, auto-fokus og linseelementer i Sport versionen, den er rettet direkte mod professionelle fotografer, hvor Contemporary versionen er rettet mod amatører/fritidsfotografer.

Jeg har tidligere ejet meget store teler, blandt andet Nikon 300mm f/2.8 VR, Nikon 200-400mm f/4 VR og Canon 500mm f/4. Lad det være sagt med det samme, at Sigma'en er IKKE lige så skarp som de nævnte objektiver, hvilket også ville være utopi at tro! Men, tag ikke fejl af dette "super-zoom-objektiv".. For det første, så vejer det faktisk lige så meget som mit tidligere Nikon 300mm f/2.8 VR - og fylder det samme med modlysblænden monteret! Sigma'en er dog længere på de 600mm, rent fysisk, så vi har altså at gøre med et stort objektiv.

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S på 150mm.

Nu sidder du måske og tænker, hvem i deres rette forstand skifter de "konge teler" ud med et Sigma supertele ZOOM objektiv??!! Jo, ser du, det gør jeg - og om et øjeblik ved du hvorfor..

Jeg elsker 300mm som brændvidde, både som f/2.8 og f/4, den passer godt til mine natur detaljebilleder og ofte også portrætter i ny og næ. Men i forhold til dyr, fugle og lign, så er 300mm ikke nok i rækkevidde. Det betyder man skal have telekonverter på og det forsinker AF og går en lille smule udover kvaliteten (meget lidt) og det er ikke fleksibelt. 300mm f/2.8 med konvertere virker ellers fint. 500mm med konverter (1.4x) også ok, men 500mm fylder meget og vejer meget. 200-400mm er fantastisk, men arbejder ikke så godt med konverter, den kan godt med 1.4x, men det er et meget langt "ovnrør" og uden konverter er 400mm ofte ikke langt nok til sky motiver.

Det skal siges, at indtil Sigma annoncerede deres 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S, så stod Sigma ikke specielt højt på min liste, udover med deres Art serie - dog havde jeg kigget meget på deres 120-300mm f/2.8, men jeg var "bange" for, at det igen blev for kort i brændvidde, trods en ellers fin fleksibilitet - men krævede igen, en konverter for at komme tættere på.  Da jeg så læste, at den nye 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S var en HELT ANDEN KLASSE end tidligere super zooms som Sigma har designet, som f.eks 50-500mm, 150-500mm, så blev jeg meget nysgerrig..

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S på 600mm.

Jeg havde ikke mulighed for at læse nogle reviews, da den var umulig at opdrive, men jeg begyndte hurtigt at høre rundt omkring, at den faktisk var lidt at et "scoop" - især i forhold til Tamron's meget populære modstykke. Det var derfor med lidt svedende håndflader da jeg fik den hjem..

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S er bygget som en kampvogn! Den er i metalkonstruktion! (selv modlysblænden er i metal), zoom'en går fantastisk stramt, men ikke for stramt. Manuel fokuseringsring sidder tættest på kamerahuset, hvilket er rigtig rart, da optikken er tung og skal stabiliseres, hvis den ikke er på stativ, så man kan derfor nemt holde objektivet og fokusere manuelt uden at komme ud af balance.

En rigtig smart detalje er, at man kan låse optikken på de 600mm og på de 150mm. Men hvis man giver optikken en lille let stød på fronten, slår låsen automatisk fra og man kan så zoome igen, både med zoomringen men også ved push/pull metoden som de fleste kender fra Canon 100-400mm, det er en rar funktion. Jeg bruger nemlig ofte den "hurtige" zoom retur kontra zoomringen, når min hund kommer blæsende i mod mig og jeg kan derfor nemt følge ham ind mod mig fra 600mm til de 150mm.

600mm er meget! Det tænker man altid når man ser sådan en "bazooka" første gang, altså en 600mm f/4. Man tænker, "hold nu kæft, hvor kan jeg se over på den anden siden af Kattegat", men jeg må skuffe dig.. 600mm er rigtig godt men så snart man har 600mm, så står den næsten fast på de 600mm. Især ved småfugle og dyr, så kan man bare ikke komme tæt nok på. Men, det kan bare ikke hjælpe at sælge ens lever og købe en fast 600mm, eller jo - det kan det måske nok, bare ikke til mit brug. Iøvrigt er det de færreste som render rundt med en fast 600mm tele på armen.

Jeg har så meget glæde af fleksibiliteten, størrelsen og vægten. Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S, oser - og føles af kvalitet. Der er ikke noget plastik over det (andet end knapperne) og det føles som det er bygget til at blive brugt ude i naturen, hvor der ofte er vådt, koldt og beskidt og det kan Sigma'en sagtens holde til. Jeg har dog (som jeg altid gør på store teler), monteret LensCoat camo på hele optikken, det gør jeg primært for at beskytte den, for at bryde linier i naturen - og så er det rart at røre ved hvis det er koldt. Men den kan sagtens "overleve" uden ekstra beskyttelse. Den er hellere ikke ekstra udsat eller "sart" når man trækker røret ud på de 600mm, det hele virker stabilt og kører fint. Det burde en optik til 14000,- kr også, hvis du spørger mig!

LensCoat Forrest Camo, Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S.

Jeg har ikke så meget mere at sige om Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S, andet end den får mine varmeste anbefalinger! Den er ikke lige så skarp som en 600mm f/4, den er ikke lige så hurtig som en 200-400mm f/4, men den fylder det samme som en 300mm f/2.8, er næsten lige så skarp som en 70-200mm f/2.8, hvis den lige "stoppes" et trin ned. 600mm@f/6.3 er acceptabelt, men jeg skyder primært på 600mm@f/8/ISO1600 og der leverer den nogle flotte resultater.

(02-06-2015: Jeg har været på Bulbjerg fuglefjeld og her viste fleksibiliteten fra Sigma'en rigitgt at komme til din ret, når fuglene kom tæt på og indover mig. Min ven, Simon måtte ofte give fortabt pga en fast brændvidde på 300mm/420mm. Det var en fornøjelse at arbejde med objektivet på et fuglefjeld).

Kort sagt, så leverer den som den koster og jeg nyder altid at være afsted med det objektiv! Nå, men ikke mere snak - tag et kig i galleriet herunder og vurdér selv. Har du spørgsmål vedr. Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S, så er du altid velkommen til at smide mig en mail eller en kommentar. God fornøjelse og tak for at du læste med.

Score: 7 / 10 (Det er ikke en fast brændvidde, men man får 100% valuta for pengene!)

Billederne af mig er fotograferet af Lars Hjortø - www.larshjortoe.dk

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.
 

Billeder skudt med Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S: