Ole Condrup Photography | Explore /\ Inspire | Photography and Outdoor

Blog

ANMELDELSE: Mora SnitteknivE 120 / 164

I forbindelse med min stigende interesse for Bushcrafting, er jeg begyndt at snitte i træ. Det ligger sådan lidt automatisk i kortene, at enhver Bushcrafter på et eller andet tidspunkt, snitter sit første stykke træ. Jeg er ingen undtagelse og for at give mig selv et skub bagi, lovede jeg min datter at jeg ville snitte hende en ske - for man skuffer jo ikke sine børn, vel?

Man kan godt snitte med enhver kniv, men der kommer et tidspunkt hvor det begynder at gå meget op af bakke - og derfor har man brug for mere velfungerende hjælp, nemlig en decideret snittekniv.

Jeg gik straks i gang med at undersøge emnet, snitteknive. Der findes mange slags, både i størrelse, udformninger, pris o.s.v. Jeg fandt dog hurtigt ud af i min søgning i diverse Bushcraft fora og på bushcraftbutikken.dk, at Svenske Morakniv skulle lave nogle helt fantastisk gode af slagsen og til penge hvor de fleste kan være med. Min største udfordring var faktisk at få overblik over hvilken modeller jeg skulle erhverve mig. Jeg kunne se at der både var snitteknive og skeknive...! Da jeg nu skulle i gang med at snitte en ske, var skekniven lidt svær at komme udenom. Skeknive er nogle pudsige størrelser og svære at håndtere. Jeg fandt hurtigt ud af, at de fandtes i forskelle størrelser, til hvis man enten vil lave kopper og skåle, eller skeer og kopper. Valget faldt på Mora Skekniv 164 (det hedder den faktisk..), som egner sig til at udhule skeer og kopper.

Snittekniven jeg fandt var en Morakniv 120, en lille fix og meget spids sag! (Mit forbrug af plastre er steget med 300%, siden jeg er begyndt at snitte i træ, dog ikke noget alvorligt...). Som det ses på billedet er skekniven som sagt en pudsig en. Den er som snittekniven sindsyg skarp og hvad værre er, den er rund - og spids - og uden skede at gemme den i...! Snittekniven kommer heldigvis med en plastskede, for ellers havde min rygsæk hurtig lignet en si.. Jeg ved der er mange som enten selv syer en læderskede eller køber noget til at putte omkring bladet, men indtil videre nøjes jeg med at sno lidt lædersnøre om den når jeg har den med på tur. Den er i sig selv ikke så farlig, da spidsen ikke peger lige frem.

Som nævnt, så er skekniven speciel og kræver en vis form for øvelse og erfaring i brug. Den største udfordring er faktisk, IKKE at komme til at trykke på den skarpe side, når man i sin iver sidder og udhuler en ske...! Men som tiden går, så bliver man mere og mere dus med den og pludseligt er den største udfordring faktisk at stoppe igen, inden skeen bliver til en kop, fordi det bare kører derud af..

Morakniv 120 er en fin lille snitte "bandit". Den er som nævnt, spids - og skarp, meget skarp. Den ligger fint i hånden og er præcis at arbejde med. Fælles for begge knive er at de er af svensk kulstofstål og har et olieret birketræ skaft, som er behageligt at røre ved og som får mere patina med tiden. Alt i alt nogle super fine værktøjer for enhver med interesse i at snitte i træ. Hvis du er interesseret i at begynde på at snitte, er min klare anbefaling at tage et kig på Morakniv, de laver i øvrigt også mange andre fine produkter. Jeg kan afslutningsvis også anbefale at starte med at snitte i birketræ. Birk og Lind er nemt at arbejde med, hvor Ask derimod er stenhårdt. God fornøjelse!

Score: 10 ud af 10 (Der er ikke så meget at sige end, at man får de fineste værktøjer til at snitte med.)

Link til: Morakniv / Bushcraftbutikken.dk

Obs: Alle billeder i artiklen er mine egne, der bruges ikke officielle produktbilleder. Billedere er underlagt ophavsret og må ikke kopieres og anvendes andetsteds, uden forudgående aftale. Overtrædelse af dette vil føre til erstatningssag.